1.
6. 5. 2026, 12:56
Čo znamená poznámka 5 pod čiarou v dôchodkovej prognóze? 😉 Že dostanem sumu uvedenú v prognóze, alebo bude tá suma predstavovať hodnotu vzhľadom na dnešok? 😉
Poznámka č. 5 v dôchodkovej prognóze znamená, že suma uvedená v prognóze je už prepočítaná na dnešnú hodnotu peňazí – teda v „reálnych cenách“. Nejde o nominálnu sumu, ktorú dostaneš v budúcnosti, ale o to, akú kúpnu silu by tvoj budúci dôchodok mal, keby si ho dostával dnes. 😉
🧩 Čo presne hovorí poznámka 5?
Podľa metodiky Sociálnej poisťovne (uvedenej vo vzore prognózy podľa vyhlášky MPSVaR SR č. 392/2024 Z. z.) sa všetky sumy dôchodkov v prognóze uvádzajú v stálych cenách aktuálneho roka.
To znamená:
Suma v prognóze = dnešná kúpna sila budúceho dôchodku.
V budúcnosti budeš dostávať nominálne vyššiu sumu, ale jej reálna hodnota by mala zodpovedať tomu, čo vidíš v prognóze.
Je to štandardný spôsob, ako sa vyhnúť chaosu z inflácie a umožniť porovnanie.
Tento princíp je potvrdený aj v oficiálnych materiáloch Sociálnej poisťovne, ktoré opisujú, že prognóza pracuje s metodickými predpokladmi ministerstva a uvádza odhady v porovnateľných hodnotách.
Poznámka č. 5 v dôchodkovej prognóze znamená, že suma uvedená v prognóze je už prepočítaná na dnešnú hodnotu peňazí – teda v „reálnych cenách“. Nejde o nominálnu sumu, ktorú dostaneš v budúcnosti, ale o to, akú kúpnu silu by tvoj budúci dôchodok mal, keby si ho dostával dnes. 😉
🧩 Čo presne hovorí poznámka 5?
Podľa metodiky Sociálnej poisťovne (uvedenej vo vzore prognózy podľa vyhlášky MPSVaR SR č. 392/2024 Z. z.) sa všetky sumy dôchodkov v prognóze uvádzajú v stálych cenách aktuálneho roka.
To znamená:
Suma v prognóze = dnešná kúpna sila budúceho dôchodku.
V budúcnosti budeš dostávať nominálne vyššiu sumu, ale jej reálna hodnota by mala zodpovedať tomu, čo vidíš v prognóze.
Je to štandardný spôsob, ako sa vyhnúť chaosu z inflácie a umožniť porovnanie.
Tento princíp je potvrdený aj v oficiálnych materiáloch Sociálnej poisťovne, ktoré opisujú, že prognóza pracuje s metodickými predpokladmi ministerstva a uvádza odhady v porovnateľných hodnotách.
2.
🧠 Prečo to tak robia? 😉
Keby ti dali nominálne číslo (napr. dôchodok v roku 2055), vyzeralo by to ako obrovská suma — ale nič by si z toho nezistil, lebo inflácia by ju úplne skreslila.
Preto prognóza používa reálne hodnoty, aby si vedel:
akú životnú úroveň ti dôchodok zabezpečí,
aký bude pomer dôchodku k dnešnej mzde (tzv. miera náhrady príjmu) ,
či si máš ešte niečo sporiť bokom. 😉
📌 Takže čo to znamená pre teba? 😉
Nie, nedostaneš presne tú sumu, ktorá je v prognóze.
Áno, tá suma predstavuje hodnotu „ako keby si ju dostával dnes“.
V realite budeš dostávať vyššie nominálne číslo, ale jeho kúpna sila by mala zodpovedať prognóze (v rámci scenárov: pesimistický, základný, optimistický) 😉
Keby ti dali nominálne číslo (napr. dôchodok v roku 2055), vyzeralo by to ako obrovská suma — ale nič by si z toho nezistil, lebo inflácia by ju úplne skreslila.
Preto prognóza používa reálne hodnoty, aby si vedel:
akú životnú úroveň ti dôchodok zabezpečí,
aký bude pomer dôchodku k dnešnej mzde (tzv. miera náhrady príjmu) ,
či si máš ešte niečo sporiť bokom. 😉
📌 Takže čo to znamená pre teba? 😉
Nie, nedostaneš presne tú sumu, ktorá je v prognóze.
Áno, tá suma predstavuje hodnotu „ako keby si ju dostával dnes“.
V realite budeš dostávať vyššie nominálne číslo, ale jeho kúpna sila by mala zodpovedať prognóze (v rámci scenárov: pesimistický, základný, optimistický) 😉
- Ale fašisti nás pohltia, jediná šanca je vystúpiť z tej fašistickej Únie !!!!!!!... pred 23 minútami
- západná európa je na tom zle, my ešte máme šancu :) pred 25 minútami
- Aj sloboda slova..................možno.........🫂👍🇸🇰 pred 28 minútami
- Sloboda zvíťazí 👍 Stopercentne, isto. pred 29 minútami
- Cezo mňa neprejdú !!!!!!!!!! ☺️😍😛 pred 32 minútami
- Lebo dnes vládne Fico, počkaj na Šimečky 💋😍🫂 pred 33 minútami
- V roku pána 2100 už budú len pivnice chladné. 🥱👏🤝 pred 34 minútami
- Ja som v raji už dnes a nie je to des. 🫵🇸🇰👍🫂 pred 35 minútami
- Potom už len padnúť za slobodu a ísť do raja! https://www.youtube.com/watch?v... pred 36 minútami
- Skús to gusto, proti gustu žiaden dišputát. 🤓🫵🇸🇰 pred 37 minútami
- :) To je život. Po pivniciach. 🙂 pred 39 minútami
- Ale bude nám nanútený, lebo fašisti to tak chcú !!!!!!!!!!! 🫣💀 pred 39 minútami
- Bruselský cirkus nechceme!!!! pred 40 minútami
- Pivnica to istí. 🫵👍 pred 44 minútami
- Zvrchovanosť si nepustíme !!!!!!!!! 🫵✝️ pred 45 minútami
- Pozerám, že ochladenie len na 3 dni a potom zas 37, kua tam pred 45 minútami
- Slovensko si nedáme!!!!! ❤️🇸🇰🙂 pred 48 minútami
- Ja som bol v pivnici po opici do rici a bolo supéééééééééééééééééér. ☺️ pred 50 minútami
- Na Kriváň !!!!!!!!!!!!!! 🇸🇰👍👍 pred 51 minútami
- Dnes som behal po meste. Schoval som sa pravidelne na 20min. v obchode kde sú kl... pred 51 minútami
- 🇸🇰 Boh ochraňuj Slovensko. Pred progresívcami a liberálmi ktorí vám chcú zobrať... pred 53 minútami
- To je trochu fatalistické, za všetko obviňovať seba. Nie za všetko môže jednotli... pred 54 minútami
- Na stráž !!!!!!!!!!! 👍🇸🇰🇸🇰 pred 1 hodinou
- Včera som to čítal :) https://spravy.stvr.sk/2026/08/strazcom-narodneho-parku... pred 1 hodinou
- Spolu s Ficom proti liberálnym totalitníkom! pred 1 hodinou