diskusneforum.com
Ležiak alebo remeselné ?

22

reakcií

34

prečítaní

Tému 15. október 2025, 19:53 založil Milanko.
1.
15. 10. 2025, 19:53
Máte radšej ležiaky alebo remeselné pivká ? 🍻🍻🍻🍻🍻
 
no avatar
2.
1 ⇧ 15. 10. 2025, 19:58
Až tak ďaleko som nikdy nerozmýšľal. 🤣🤣🤣
 
-era- avatar
3.
2 ⇧ 15. 10. 2025, 20:00
Preto nie si poslancom NRSR !!!!!!! Ja som za ležiaky, dobre sa po nich leží. 😍😍
Súhlasí -era-
no avatar
4.
3 ⇧ 15. 10. 2025, 20:03
Ja ani neviem, čo znamená "ležiak". :)
Súhlasí Milanko
-era- avatar
5.
4 ⇧ 15. 10. 2025, 20:05
Na to tu máš mňa, prirodzenú tuposť, to znamená, že leží v sude minimálne tridsať dní. ☺️☺️☺️
Súhlasí -era-
no avatar
6.
5 ⇧ 15. 10. 2025, 20:13
Vďaka za osvetu. 👍👍👍
Súhlasí Milanko
-era- avatar
7.
5 ⇧ 15. 10. 2025, 20:13
A remeselné neleží?
 
-era- avatar
10.
7 ⇧ 15. 10. 2025, 20:16
Nie, tie sa varia, by si nepovedal že ? 🫵🤝
 
no avatar
12.
10 ⇧ 15. 10. 2025, 20:17
Vždy som si myslel, že každé pivo sa varí.
 
-era- avatar
15.
12 ⇧ 15. 10. 2025, 20:20
Ležiak nie, ten sa len ohrieva pod 80% stupňami celzia a to nie je varenie nie nie. ☺️☺️
 
no avatar
17.
15 ⇧ 15. 10. 2025, 21:27
Umelá Inteligencia s tvojim tvrdením nesúhlasí :)

"Informácia, že ležiak sa nevarí, je nepresná. Ležiak sa, rovnako ako každé iné pivo, varí. Varenie (chmeľovar) je kľúčovou súčasťou celého procesu výroby piva, a teda aj ležiaka.

Prečo sa teda hovorí „ležiak sa nevarí“?
Výrok zrejme vznikol z nedorozumenia ohľadom slova „ležiak“ a jeho významu. Názov ležiak (alebo lager) je odvodený od slova „ležať“ a označuje proces dlhého zrenia a kvasenia, nie samotné varenie.
Po uvarení sladiny s chmeľom (chmeľovare) nasleduje fáza hlavného kvasenia a potom dlhá doba zrenia (ležania) v tankoch pri nízkych teplotách.
Práve toto dlhé kvasenie a zrenie dalo ležiaku jeho názov, keďže pivo v tomto štádiu doslova „leží“ v pivniciach, či ležiackych tankoch.
Fázy výroby piva
Vystieranie: Sladový šrot sa zmieša s vodou.
Rmutovanie: Zmes sa postupne zahrieva na rôzne teploty, aby sa uvoľnili cukry.
Varenie (chmeľovar): Sladina sa privedie do varu a pridáva sa chmeľ, ktorý dodáva pivu horkosť a arómu.
Kvasenie: Uvarená sladina sa schladí a pridajú sa kvasinky. Pri ležiakoch ide o spodné kvasenie, ktoré prebieha pri nižšej teplote.
Ležanie a zrenie: Pivo sa prečerpá do ležiackych tankov, kde zreje po dlhšiu dobu, aby získalo svoju charakteristickú chuť a arómu. "
 
-era- avatar
20.
17 ⇧ 15. 10. 2025, 21:43
Ani ja s ňou nesúhlasím a hlasujem proti nej !!!!!!!!!!!! 🥱
Súhlasí -era-
no avatar
8.
5 ⇧ 15. 10. 2025, 20:13
A na môj obľubený čapovaný Budvar musím chodiť až do Poľska kua fix !!!!!!!!!!! 🫣🫣🫂🫂
 
no avatar
9.
8 ⇧ 15. 10. 2025, 20:15
Jo, s láskou je to ťažké.... 🐷
 
-era- avatar
11.
9 ⇧ 15. 10. 2025, 20:16
Milujem výzvy. 🐷
 
no avatar
13.
11 ⇧ 15. 10. 2025, 20:17
... pešo do Poľska na Bidvar!
 
-era- avatar
14.
13 ⇧ 15. 10. 2025, 20:19
Aha aký paradox som našiel pivovar a liečebňa vedľa seba, no nenapi sa !!!!!!!!! 🤣🤣🤣

www.pivovarprednahora.sk
Súhlasí -era-
no avatar
16.
13 ⇧ 15. 10. 2025, 20:29
Na koho ? 🤝
 
no avatar
18.
16 ⇧ 15. 10. 2025, 21:28
Bidvar je preklep slova Budvar.

Ta ňe? 🤢🤢🤢
Súhlasí Milanko
-era- avatar
19.
18 ⇧ 15. 10. 2025, 21:41
Daj si jeden ležiak a menoPAUZU, asi je na teba toho veľa. 🚑👏🤝
Súhlasí -era-
no avatar
21.
19 ⇧ 15. 10. 2025, 21:49
Hlavne že nám chutí jesť. :)
Súhlasí Milanko
-era- avatar
22.
15. 10. 2025, 22:05
Jedine STAROČECH !!!!!

🥰
 
no avatar
23.
22 ⇧ 15. 10. 2025, 22:09
Jedine MLADOČEŠKA !!!!!!!!!!!!!!
🥰
 
no avatar
posledné diskutované príspevky