diskusneforum.com
Kto Som? Vysvetlenie 1

26

reakcií

81

prečítaní

Tému 16. február 2025, 14:02 založil dusan_fajnor.personal.
1.
16. 2. 2025, 14:02
Táto úvaha vznikla na základe výrazového spojenia "duša rastie s telom" Doba vypísania tejto úvahy trvala asi tak hodinu plus 5 cigariet.

Kto Som?

Nefyzicky (neTelo) - Nikto a Nič, Prázdnota a Ničota
Nepsychicky (duch a Bytie) - Som tu a teraz!
Psychicky (duša a myseľ) - Som tým, kým Som!
Fyzicky (hrubé telo) - Mám identitu, vek, profesné zameranie, vzdelanie a múdrosť

dusan_fajnor.personal avatar
4.
1 ⇧ 16. 2. 2025, 14:05
A ja ti nerozumiem. Vnímam ťa, že máš psychické ťažkosti. Aj ja mám, len ich opisujem inakšie.

Lemmy avatar
5.
4 ⇧ 16. 2. 2025, 14:07
Ja svoje ťažkosti vyjadrujem cez hudbu, ktorú počúvam. Cez moje tri mačičky, ktoré nehovoria, len cítim, vnímam, že ma chápu. Ako sa túlia ku mne, keď sedím za počítačom alebo ležím. Prídu, a chcú sa hladkať, maznať sa.

Lemmy avatar
6.
1 ⇧ 16. 2. 2025, 14:10
Kto som? Homo sapiens sapiens. To sapiens je dvakrát, ale ja som ako bez rozumu. Mozog už nefunguje ako má. Sú to ťažké chvíle, keď myseľ nefunguje normálne.

Lemmy avatar
7.
1 ⇧ 16. 2. 2025, 14:14
Kresťania majú všelijaké reči, ale sú to kecy, táraniny. Napríklad sa kresťania roky liečia na psychiatrii. Prečo sa liečia, keď veria v boha? Aký je potom pritom rozdiel medzi chorým pacientom, ktorý verí a ktorý nevidí dôvod veriť v existenciu boha (aj bohov všeobecne)???

Lemmy avatar
19.
Majte chvíľu strpenia, neberte ma vážne, zabudol som opomenúť to najvyššie a to mimoTelo, čiže pár úvah sa pomení, moja pravda, presvedčenie, prežitok pravdy, poznanie... dá o chvíľu o sebe vedieť.

2.
16. 2. 2025, 14:03
Duša - rastie s telom, získava vedomosti a múdrosti, skúsenosti a zážitky, zrodila sa na Zem, ako holá a odíde zo Zeme, ako duchovne vyspelá, nepozná identitu a vek, na Zem sa zrodí niekoľko krát, zostárne, ochorie a umrie, niekoľko krát, po smrti hrubého tela sa duša stáva duchom, duša tak odchádza do duchovného posmrtného života pred/medzi/po živote, kde sa pripravuje na ďalšiu inkarnaciu
Duch - nerastie s telom, nezískava vedomosti a múdrosti, skúsenosti a zážitky bo ich už má, na Zem sa nikdy nezrodí a nezostárne, neochorie a neumrie, bo je večne mladým duchom v blízkosti hrubého tela, ktorý nepozná identitu a vek, duch sa tak nachádza popri hrubého tela v duchovnom posmtrnom živote

3.
16. 2. 2025, 14:03
Telo - rastie s dušou, získava vedomosti a múdrosti, skúsenosti a zážitky... , na Zem sa prvý a posledný krát, ako holé hrubé telo zrodí, zostárne, ochorie a umrie, pozná identitu a vek, duša sa tak stáva duchom, a z mŕtveho hrubého tela sa stáva prach
neTelo - rastie aj nerastie, získava aj nezískava, zrodí sa aj nezrodí sa, zostárne aj nezostárne, ochorie aj neochorie, umre aj neumrie, transformuje sa aj netransformuje sa, je aj nie je večne mladé, pozná aj nepozná identitu a vek, je oboje, ale zároveň aj nie, oboje splynuté v jednotu, neTelo sa tak nachádza v Prázdnote a Ničote, v Nirváne

8.
3 ⇧ 16. 2. 2025, 14:16
Dušan, a tie táraniny ti aj nejako pomáhajú? Lebo mne už ani počúvanie hudby nepomáha. Dovádza ma k plaču.

Lemmy avatar
9.
8 ⇧ 16. 2. 2025, 14:28
Mne je teraz tak ťažko, keď počúvam hudbu mojej mladosti. Zostarel som. Vek beží. Už nikdy nebudem mať 20.

Lemmy avatar
13.
9 ⇧ 16. 2. 2025, 19:10
Ale to predsa každý je tak na tom.
Nikto už nebude mať 20.

Bolo by hrozné, aby z takej prirodzenej veci ľudia mali depky.

-era- avatar
11.
To nie sú táraniny, je to subjektívny pohľad

12.
3 ⇧ 16. 2. 2025, 16:31
Všetko čo píšeš, dokážem myslieť, ale komponent "neTelo" je pre mňa viacmenej záhadou - Ak niečo také vôbec nejako je, tak o čo by sa také niečo malo oprieť? Z čoho vychádzať?

-era- avatar
14.
neTelo - splynutie tela, duše a ducha v jedno neTelo
neTelo - ak je jedno, tak je aj druhé, ak nie jedno, tak nie je ani druhé
neTelo - ak je duch, potom nie je duša, ak je duša potom nie je duch, ak je telo, potom nie je neTelo, ak je neTelo, potom nie je telo

Po lopate poviem, ak si myslím, že som duch, tak potom nie som duša. Ako sa toho vyvarovať, že nie som duša? Jednoducho! Treba myslieť aj opačne. Ak som duša potom nie som duch.

15.
Alebo podme na to s mysľou. Ak som myseľ, potom nie som Bytie. Ale, keď som Bytie potom som myseľ.

Otázka znie, ako dosiahnuť jednotu! Aby som bol aj nebol tým, kým som. Uvediem príklad:
Pomyslím si: Ak som vedomie, protikladom je neVedomie. Čiže ak chcem dosiahnuť najvyššieho stavu jednoty, treba si pomyslieť aj ten náprotivok.

Správne by výrazy z pohladu neTelo (Nirvána, Jednota) mali znieť takto:
Som aj nieSom vedomie! Som aj nieSom neVedomie. Ale oboje zároveň splynuté v jedno. Vždy na jednej strane bude absencia tej druhej z pohľadu duchovna, či duševna.

16.
Dualita je absencia toho náprotivku, protikladu.
Individualita je spojenie, splynutie protikladov.

Ak som neTelo, duch, duša, Boh, postavička, figúrka a panáčik, potom nie som telo.
Ak som telo, potom nieSom neTelo, duch, duša, Boh, postavička, figúrka a panáčik.
Ale som oboje zároveň splynuté v jedno.
Nirvána - veda, proces poznávania a prežívania. Nie poznatok, či prežitok. Nirvána je proces.

17.
nieSom myseľ - oprava

18.
14 ⇧ 16. 2. 2025, 20:29
Oukey, toto všetko by sa dalo myslieť, ale nijako mi nevychádza, že by to malo byť "Nikto a nič".

-era- avatar
20.
Nikto - žiaden duch a duša i Boh, žiadna postavička, figúrka a panáčik, žiadna identita a vek
Nič - Prázdnota a Ničota, Prázdny priestor, vesmír, Nirvána - proces poznávania a prežívania

21.
20 ⇧ 16. 2. 2025, 22:09
OK. Tam je ten môj problém - proces poznávania a prežívania nedokážem označiť ako "nič". 👍

-era- avatar
22.
Proces poznávania... je založený na poznávanie toho nič, na prežívanie toho nič
Hlavnou filozofiou východu je prázdnota a ničota

23.
22 ⇧ 17. 2. 2025, 14:41
Nie je možné poznávať "Nič". Iba ak by to "Nič" predsa len bolo "Niečo". 😉

-era- avatar
24.
23 ⇧ 17. 2. 2025, 16:17
Dušan je duševne chorý, a aj keď nepoznám jeho diagnózu, nerozumiem mu,.

Lemmy avatar
25.
24 ⇧ 17. 2. 2025, 16:18
Možno ide len o to, aby sa vyrozprával.

Lemmy avatar
26.
25 ⇧ 17. 2. 2025, 16:18
Možno mu to stačí.

Lemmy avatar
27.
24 ⇧ 17. 2. 2025, 16:36
To, že mu ty nerozumieš, nie je jeho chyba.

-era- avatar
10.
16. 2. 2025, 15:01
Veru , každý už nieje to čo bol za mladosti

djjaro avatar
posledné diskutované príspevky